Ik weet niet wie ik ben of wat ik wil

ik weet niet wie ik ben

“Ik heb echt geeeeeen idee wie ik ben en wat ik wil”, zei mijn klant. Ik reageerde: dat is geweldig! Ze keek mij vragend aan. Weet jij ook (even) niet wie je bent, of wat je wil in het leven? Deze blog vertelt je waarom dat goed nieuws is!

Wie ben ik?

Ik ben Marlou Manders, geboren coach – maar ik voer het uit sinds 2020. Ik help mensen van stress, angst, depressie en andere onhandigheden af te komen. Het bewerken van de mindset heb ik me heel erg eigen gemaakt, en daarover deel ik mijn inzichten.

Oké, dat was mijn officiële intro. Maar ik vind het eigenlijk heel lastig om mezelf voor te stellen. Om uit te leggen wie ik ben. En misschien vind jij dat ook wel. In dat geval leg ik je in deze blog uit hoe dat komt. En vind jij het nou helemaal niet lastig? Lees dan deze blog om een nieuw licht te laten schijnen op je identiteit. Want, wie ben je nu eigenlijk?! 

Hoe definieer jij jezelf?

Stel je voor, je moet jezelf introduceren (bijv als nieuwe collega) en kort vertellen wie je bent. Wat zeg je dan? Waarschijnlijk definieer je jezelf aan de hand van je functietitel, wel/niet samenwonend, wel/geen kinderen en ‘wat je graag doet in je vrije tijd’. Voor veel mensen geldt dat 90% van deze introducties hetzelfde is. 

Een voorbeeld:

“Ik ben Pietje, de nieuwe Marketeer, ik woon samen met Jantje, mijn 2 kinderen en onze hond. In mijn vrije tijd voetbal ik, drink ik graag een drankje met vrienden en ik hou van reizen”. 

Buiten dat het een beetje saai is en het vrij weinig zegt over wie je bent, kun je ook opmerken hoe je jezelf hebt begrensd. Je hebt in feite een aantal keuzes gemaakt:

  • Je bent Marketeer 
  • Je bent een hondenmens
  • Je voetbalt 
  • Je gaat ver & lang op vakantie etc. 

Je bent dus niet:

  • Een taartenbakker
  • Een kattenmens
  • Een hockeyer 
  • Tevreden met een weekje Center Parcs

Begrijp je wat ik bedoel?

Het is belangrijk om te weten wat je wil

Ik zeg niet dat het verkeerd is om die keuzes te maken en om jezelf vervolgens zo voor te stellen. Maar ik wil je er wel bewust van maken, met welk gemak we onszelf bepaalde stempels opdrukken.

Want wat gebeurt er als jij jezelf zo voorstelt? Anderen gaan je ook zo zien. “Dat is Pietje, die nieuwe Marketeer die van verre reizen houdt”. En ook al heb je misschien een enorm talent voor taarten bakken en maak je de mooiste creaties – niemand gaat jou vragen of ze er een bij je kunnen kopen. Als je zelf al überhaupt op de hoogte bent van je passie & talent voor taarten bakken, want misschien heb je het wel nooit onderzocht. Je bent immers Marketeer, en houdt van voetbal. Ook niemand gaat jou meevragen voor een weekje Center Parcs, want jij bent van de verre reizen. Al zou je het misschien wel heerlijk vinden een vakantie in eigen land. 

Je bent wat je denkt

Je bent dus wat je denkt. En vervolgens uitspreekt. En anderen nemen dat voor waar aan, en plakken bepaalde verwachtingen op jou. En zo maak je de gedachte over jezelf waar.

Het gevaar is dat je niet meer afwijkt van je eerdere definities. Dat je je openheid naar andere perspectieven verliest. En dat je zo een vastgeroest karakter krijgt wat over de jaren heen steeds minder bij je past.

Want ja, jij verandert. De wereld verandert. De mensen om je heen veranderen. Het is net als dat je smaak verandert. Je vindt nu toch ook hele andere schoenen mooi dan 10 jaar geleden? 

Dus, wie wil je zijn?

Wanneer je dus niet weet wie je bent, vind ik dat geweldig nieuws. Dit betekent namelijk dat alle opties open liggen. Jij kunt helemaal opnieuw definiëren wie je bent – dus eigenlijk: wie je wil zijn! Je bent hierin onderzoekend, nieuwsgierig en open-minded. Oude overtuigingen mogen vernieuwd worden. DE WERELD LIGT AAN JE VOETEN. 

Hoe kom je erachter wie je bent en wat je wil?

Benader wie je bent met een open blik. Om dit te illustreren, zal ik mezelf opnieuw voorstellen, met dit als uitgangspunt.

“Ik ben Marlou Manders. Op het moment dat ik dit in spreek werk ik als Online & Offline Coach. Ik help mensen van stress, angst, depressie af te komen, en heb een specialisme in Dromen & Slaap. Maar of ik dit altijd blijf doen? Waarschijnlijk niet. In mijn ondernemerschap ontwikkel ik mezelf snel. Ik kijk namelijk met een open blik naar de wereld. Ik neem niets voor 100% waar aan – maar heb wel mijn eigen waarheid: datgene waar ik op dit moment van overtuigd ben. Al kan dat wel veranderen, als ik nieuwe inzichten op doe. 

Vrijheid is een belangrijke waarde voor mij. De vrijheid om te doen wat ik wil. Een waarde die al meerdere malen een nieuwe invulling heeft gekregen. Bijvoorbeeld toen ik startte als ondernemer, met minder financiële vrijheid, maar meer zeggenschap. Of toen ik moeder werd en minder kon gaan en staan waar ik wil, maar beter kan relativeren.”

Dus ja: wie ben ik? Ik ben vooral mezelf in dit moment en ik zie wel waar me dat brengt. 

In de praktijk

Ik begrijp dat dit niet altijd even praktisch is – mensen denken nu eenmaal in hokjes omdat ons brein het anders niet aan kan. Dus ook ik heb een kortere intro waarin ik een aantal stempels op mezelf plak. Maar ik ben me wel bewust van het effect, en ik blijf mezelf afvragen of ik de schoenen leuk vind. Zo niet: dan pas ik mijn voorstelronde aan. 

Wil je een nieuw perspectief op wie je bent, of weet je het even niet? Je bent hartstikke welkom in mijn (online) praktijk!

Gepubliceerd door Marlou Manders

Lifecoach