Vraag jij je af wat er voor nodig is om in de flow te komen? 💫 Bréne Brown heeft 20 jaar onderzoek gedaan naar moed & kwetsbaarheid. Ze onderzocht o.a. wat bezielde (bevlogen, enthousiaste, geïnspireerde) mensen deden, en wat juist niet.
Hoe raak je uit de flow?
Bezielde mensen leven niet naar:
❌ Perfectionisme
❌ Hang naar zekerheid
❌ Vergelijken met anderen
❌ Wat zullen anderen denken
❌ Ik ben pas goed genoeg als…
Hoe kom je in de flow?
Mensen in de flow leven wel naar:
👉🏼 Accepteer jezelf volledig, ook je imperfecties
👉🏼 Ben kwetsbaar
👉🏼 Toon moed
👉🏼 Ben kritisch op van wie je feedback aanneemt
Waarom is het lastig om in de flow te komen?
Klinkt makkelijk? Persoonlijk vind ik het nog steeds een uitdaging om niet te vervallen in oude patronen die mijn flow tegenhouden. Wat gebeurt er namelijk als je gaat leven naar de flow-ingrediënten?
Als eerste, wanneer jij jezelf volledig accepteert, geloof je in jezelf. Je vindt dat je er mag zijn, je weet wat je toegevoegde waarde is en gelooft in je eigen kracht. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vaak hebben gebeurtenissen uit het verleden sterke invloed over hoe we over onszelf denken en wat we onszelf vertellen.
Wanneer je moed toont, en jezelf kwetsbaar opstelt, kom je -zoals Brené dat zo mooi verwoord – in de arena. En dan niet als publiek. Nee, het publiek kijkt naar jou. Ineens sta je in een spotlight, en kunnen mensen je bekogelen (met tomaten bijvoorbeeld). Is dat eerlijk? Ik vind van niet. Het is erg makkelijk en veilig om niet in de arena te gaan staan. Als jij totaal niet opvalt, gooien mensen ook niet zo gauw tomaten naar je.
Ben kritisch van wie je feedback aanneemt
Dat sluit mooi aan bij het laatste advies: ben kritisch in het selecteren van je feedbackclub. Er gaat namelijk feedback komen als jij je kop boven het maaiveld uitsteekt. En dat is niet altijd leuk, helpend of leerzaam. Waarom niet?
- Sommige mensen geven feedback om zichzelf beter te voelen over hun eigen beperkingen. Vaak is dit bekritiserende feedback, bijv. ‘dat je zus of zo doet vind ik irritant’. Bedenk je goed: deze feedback gaat niet om jou, maar om hen. Waar liggen hun beperkingen, waardoor jij deze irritatie in hun oproept?
- Anderen geven feedback met alle goede bedoelingen, maar ze zijn stuurlui aan wal. Staan zij waar jij naartoe wil? Kijken zij op een zelfde manier naar de wereld? Doen zij wat jij ook zo graag zou willen doen? Als het 3x ‘nee’ is, bedenk dan goed hoe waardevol je de feedback vindt. Kun je niet beter advies aannemen, van iemand die al eenzelfde pad heeft belopen?
- Het is jouw leerproces, en gun jezelf de tijd om te leren. Soms heb je wel even genoeg feedback ontvangen. Soms zie je zelf ook hoe je nog verder kunt ontwikkelen.
Kies zelf je feedbackgevers, en vraag alleen hen actief om feedback. Kijk eens in je omgeving: wie kan dat zo mooi, wat jij nog verder wil ontwikkelen? Doordat jij bewust bepaalt van wie je (al dan niet ongevraagd) advies aanneemt, kun je niet-helpende feedback die van buiten je clubje komt gemakkelijker naast je neerleggen.
Ben je benieuwd naar meer? Je vindt The Call to Courage – Bréne Brown op Netflix.