Het verleden loslaten

blijven hangen in het verleden

In welke tijd leef jij het meest: het verleden, het heden of de toekomst? ⏳ Kijk je vooruit, blik je terug of ben je in het hier en nu? Dat is nogal een verschil.

Wat als je blijft hangen in het verleden?

Stel dat je alleen maar aan het verleden denkt, dan blijf je in de emotie van het verleden hangen, en creëer je daarmee als het ware hetzelfde voor de toekomst. Als dit een negatieve emotie is, zoals spijt, verdriet of wrok, dan kom je dus in een negatieve vicieuze cirkel terecht. Bovendien mis je veel van wat nu om je heen gebeurt.

Dit is ook het geval is wanneer je vooral met je hoofd in de toekomst bent. Wanneer je alleen maar bezig bent gebeurtenissen bent die misschien wel of misschien niet gaan plaatsvinden. Met de zorgen die je hebt rondom situaties. Met wat mogelijk allemaal mis kan gaan.

Waar kun je dan het beste zijn met je gedachten? Nou, het enige moment dat nu is en altijd bestaat is, inderdaad, het nu. Gedachten over het verleden of de toekomst zijn niet meer dan gedachten. Kijk eens naar jezelf op een afstandje. Wat er werkelijk nu gebeurt, is dat een persoon op de bank hangt, in gedachten verzonken. Meer niet. Minder aandacht voor deze gedachten en meer aandacht voor de gebeurtenissen in het nu, brengen je meer in het nu. 💫

Als je naar het verleden blijft kijken dan mis je de toekomst.

Reflectie, mogelijkheden en genieten

Is het dan het beste om alleen maar in het nu te leven? Ik denk het niet. Het verleden bied je namelijk reflectie, lessen en inzicht. De toekomst bied je hoop, mogelijkheden en creatie. En in het nu hoef je dit alles niet te serieus te nemen. Is dat niet een heerlijke afwisseling?

👉🏼 In welke tijd leef jij het meest?

Over mij
Over mij

Ik ben Marlou, gecertificeerd coach met de missie denken en voelen weer in balans te brengen. Alternatief, maar ook wetenschappelijk opgeleid. Nuchter én dromer. Ik luister zonder oordeel en zorg dat jij weet hoe je verder kunt.

Gepubliceerd door Marlou Manders

Lifecoach

%d bloggers liken dit: