Gelukkig zijn, dat willen we allemaal wel. Maar wat is dat nu precies, geluk? Denk eens aan de mensen in je omgeving. Vaak kun je best inschatten wie gelukkig is en wie wat minder. Hoe komt dat? Blijkbaar doen mensen die gelukkig zijn iets anders, dan mensen die ongelukkig zijn. In deze blog deel ik mijn 4 beste tips met je.
Wat is gelukkig zijn?
Volgens de Van Dale komt het woord ‘genieten’ het dichts in de buurt als definitie. Komen uitspraken zoals hieronder je bekend voor?
- “Wat is het toch genieten hier.”
- “Oh, ik geniet zo van dit heerlijke diner in dit luxe restaurant!”
- “We zijn heerlijk aan het genieten van onze pasgeboren zoon/dochter.”
De meesten begrijpen wel het geluksgevoel op deze momenten. Toch kan het leven knap lastig worden, wanneer je alleen geluk ervaart bij zulke grote en meestal schaarse momenten. Ken je bijvoorbeeld dat gevoel, wanneer je weer moet gaan werken na je heerlijke vakantie? Met man en macht probeer je het vakantiegevoel vast te houden, maar na de eerste werkdag is het alweer vervlogen. En de volgende vakantie is nog laaaang niet in zicht… Stel dat je zo leeft, van hoogtepunt naar hoogtepunt, ben je dan gelukkig?
Geluk zit in kleine dingen. Het is een open deur, maar laat me dit praktisch maken voor je.
Niet afhaken nu.
Geluk zit in kleine dingen. Oké, niet afhaken nu. Het is een open deur, maar laat me dit écht toepasbaar maken voor je. Open deuren zijn misschien muf, maar niet daardoor minder waar. Goed, kleine dingen dus:
- “Ik kan zo genieten van de zon op mijn gezicht.”
- “Wanneer ik door de natuur wandel, geniet ik van de omgeving.”
- “De geur van koffie in de ochtend, genieten!”
Zie je het verschil met de vorige uitspraken? Kleine, fijne dingen gebeuren dagelijks in ons leven. Vaak wel meerdere keren per dag. Ons bewust worden van het plezier wat deze toegankelijke momentjes ons brengen, maakt dat we veel plezierige momentjes op een dag beleven. En veel plezierige momentjes op een dag, maken de dag een fijne dag. En veel fijne dagen, maken de week een gelukkige week. Etc. Etc. Je snapt ‘m, toch? Geluk ervaren uit kleine dingen, kan zomaar eens het verschil maken tussen geluk & depressie.

Hoe ervaar je dagelijks meer geluk?
Dagelijks meer geluksmomentjes ervaren, dat is dus het streven. Ik hoor je denken, hoe pas ik dat praktisch toe? Ik nodig je uit om eens te experimenten met de volgende suggesties:
- Noem iedere avond 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Dit mag tegen jezelf, je partner of in een dagboek. Het maakt niet uit. Als je maar even benoemt, wat de kleine geluksmomentjes van de dag waren. Je zult zien dat er altijd wel 3 te noemen zijn. Ik ben vandaag dankbaar voor mijn herstellende blessure, de late zonsondergang en mijn inspiratie voor deze blog.
- Start de dag met iets voor jezelf. Zoals lezen, sporten of mediteren. Iets waar jij aan wil werken. Door als eerste te investeren in jezelf, zul je de dag veel gelukkiger ingaan. Dit heeft effect op je gehele dag. Jij hoeft in de avond niet te balen, als je geen energie meer hebt om aan je eigen doelen te werken. Dat heb je namelijk al in de ochtend gedaan. Kwestie van prioriteiten stellen. “Leuk Marlou, maar dan moet ik nóg eerder opstaan.” Geloof me, dit brengt je zoveel geluk dat je met liefde een half uurtje eerder opstaat. Of lees een boek als Miracle Morning.
- Leef in het moment. Deze heb je vast al vaker gehoord, maar vaak wordt niet uitgelegd hóe je dit dan doet. Dat ga ik nu wel doen. Om geluk te halen uit kleine dingen moet je het plezier in het moment waarnemen. Dit doe je door er écht aandacht voor te hebben. Heel concreet: als je een kopje koffie gaat zetten, doe dan eens even niets anders dan dat. Zet je zintuigen in. Hoor het geluid van het apparaat. Kijk hoe de koffie in het kopje valt. Ruik de geur van goede koffie. Voel de warmte wanneer je het kopje vastpakt. Proef de smaak zo intens mogelijk. En geniet. Geluksmomentje: check.
- Vind je zingeving. Meer geluksmomenten ervaren is natuurlijk een stuk gemakkelijker wanneer je het grootste deel van jouw dagelijkse activiteiten leuk vindt. Vind je je werk bijvoorbeeld helemaal stom, dan zul je ontzettend hard moeten werken met punt 1, 2 en 3 om dat te compenseren. Ga na wat je passies zijn (ja, iedereen heeft ze), en ook wat niet. Maximaliseer het eerste, minimaliseer het laatste. Laat je niet afschrikken door de ogenschijnlijke onbereikbaarheid, maar ben nieuwsgierig en zet eens een klein stapje. Wie weet wat het je brengt, niet geschoten is altijd mis. Mocht je dit zelf lastig vinden, dan kan ik je helpen om je passie, talenten en onderscheidendheid boven water te halen. Je kunt ook beginnen met het boek Ikigai, als je meer wil weten over waarom het waarom belangrijk is.

Is geluk maakbaar?
Zoals beschreven hierboven hebben we invloed op onze beleving van geluk. Het gaat dan om gelukkig zijn in het nu, met alles wat er nu is. Geluk komt van binnenuit: wat voel je nu? Wacht niet op alleen de grote momenten. Wacht niet tot je je ambitieuze doelen gehaald hebt. Natuurlijk kun je wel werken aan doelen die jou (zoals je nu verwacht) nog gelukkiger zullen maken, maar geniet dan ook van de weg daarheen. Op die manier heb je nu al een fijn leven, dat naar verwachting alleen maar steeds fijner leuker wordt. En dat is een leven, waar jij ‘s ochtends met plezier je bed voor uit komt.
Slow Living.
Liefs,
Marlou van Leeuwen