
Wanneer spreek je van een depressie? Daar is met depressie symptomen nog niet zo gemakkelijk antwoord op te geven. Eenderde tot de helft van alle mensen krijgt ooit in zijn leven een depressie, las ik in Psychologie Magazine. Als dat klopt, is het dan wel een ziektebeeld? Of is het ‘gewoon’ een donkerdere periode uit iemands leven, bij de één wat donkerder dan de ander? Stof tot nadenken.
Definitie van depressie
Volgens DSM-5 (handboek voor psychische stoornissen) is er wel duidelijk een verschil tussen een sombere stemming die voorbij gaat of een depressie. Er wordt gesproken over een depressieve stoornis wanneer er sprake is van:
- Een aanhoudende depressieve stemming, bijna dagelijks en het grootste deel van de dag.
- Een aanhoudend gebrek aan levenslust en daarmee vermindering van interesse en plezier.
Wanneer jij nu denkt “dit geldt niet voor mij”, maar je vraagt jezelf wel af wat er dan met je aan de hand is, lees dan eerst dit. Twijfel niet aan je eigen gevoel. Er zijn uitzonderingen en toelichtingen bij bovenstaand, maar voor de duidelijkheid focussen we in dit artikel alleen op het herkennen van een mogelijke depressie.
Jij weet het beste hoe je jezelf voelt. En als jij je rot voelt, dan is dat zo.
Of je nu wel of niet gelabeld bent met depressie.
Depressie symptomen
Hoe kun je een depressie herkennen? Over het algemeen worden onderstaande symptomen genoemd. Kenmerken van depressie:
- vermoeidheid
- meer of juist minder eten
- concentratieproblemen
- verlies van energie
- slapeloosheid
- somber gevoel
- waardeloos voelen
- schuldgevoelens
- besluiteloosheid
- gejaagdheid of geremdheid
- gevoelens van wanhoop
- denken aan zelfdoding
Natuurlijk kan het zich op allerlei manieren uiten. Heel concreet wil je bijvoorbeeld écht je bed niet uit. Of lig je het liefst hele dagen in je eentje onder een dekentje op de bank.
Heb ik een depressie?
Misschien herken je alle symptomen, misschien maar een paar. Mijn visie? Ik wil niets bagatelliseren, maar het is niet zo in beton gegoten. Nog altijd is depressie iets wat je we niet kunnen zien, optillen of ruiken. Het heeft vaak geen duidelijk begin en eind, maar ‘fade in’ en ‘fade out’. Het is een proces. Psychologie Magazine werpt op eenzelfde manier nieuw licht op het label depressie, en ik geloof dat dit goed is. Want of je nu wel of niet gelabeld bent met depressie: jij weet het beste hoe je jezelf voelt. En als jij je rot voelt, dan is dat zo. En misschien uit zich dat wel in een burn-out, in verslaving of enorme vermoeidheid.
Velen uit mijn directe omgeving hebben een enorme persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt, met voorafgaand een moeilijkere periode. Werd dat altijd een depressie genoemd? Zeker niet. Konden ze wel iemand gebruiken die hen bijstond? Vast wel. Het maakt niet uit of je een diagnose hebt of niet. Of wat je label is. Heb je last van een mindere periode, of negatieve gedachten? Je hoeft er niet alleen mee te blijven zitten. Hulp vragen is meer dan oké.