Ben ik lui?

Misschien is werken gewoon niks voor mij. Deze gedachte gaat door je heen wanneer je vandaag al voor de 8e keer in een uur op de klok kijkt hoeveel tijd er verstreken is. Je zucht een keer, en vraagt jezelf af of het écht nodig is om die vervelende taak vandaag te doen. Een ijverige collega naast je heeft op 1 taak na alles van zijn lijstje weggewerkt, terwijl jij nog tegen die grote saaie klus aan zit te hikken. Passieloos. Of misschien wel gewoon lui. Ik ben echt te lui, zeg je tegen jezelf.

Waarom ben ik zo lui?

Tja, zo ben jij nou eenmaal. Sommige mensen worden geboren als nietsnut, die niet echt iets heeft toe te voegen aan de wereld. Het is de bedoeling dat jij je dagen verzucht achter je computer. Met een leeg gevoel. Hopend dat je een smak geld wint, die je verlost van je werk. Om thuis verder te kunnen zuchten en precies niks uit te voeren.

Zie je hoe debiel dit klinkt?

Dit is waarschijnlijker:

  • Je zet jouw energie niet goed in. 9 tot 5 werkt niet voor iedereen. Misschien komt jouw energie meer in waves.
  • Je voelt geen passie, en bent daardoor niet gemotiveerd. Scroll dan verder.
waarom ben ik zo lui

Luiheid bestaat niet

Newsflash: luiheid bestaat niet. Je gedraagt je alleen lui. En dat is niet jouw schuld. Luiheid is eigenlijk niets meer en niets minder dan een gebrek aan motivatie. En daarmee bedoel ik niet dat je nu maar moet doen alsof je o zo gemotiveerd bent voor je werk. Nee, de vraag is: als alles mogelijk zou zijn, wat zou jij dan willen doen? Wat heeft voor jou betekenis?

Betekenis brengt in beweging

Hoe werkt dat dan? Als jij weet waarvoor je het doet, en je gelooft ook dat het goed is dat je het doet (geloof in jezelf!), dan ga jij vanzelf de acties ondernemen om datgene waar te maken. Een voorbeeld: jij vindt het vanuit je kern écht belangrijk om in contact te staan met de natuur. De wereld is buiten, niet binnen in huis. De natuur is nodig voor balans in de wereld, en buiten zijn heeft een hartstikke positieve invloed op mensen. Sinds jij je ervan bewust bent dat je dit zo belangrijk vindt, vraag je je af waarom je niet meer daarnaar gaat leven. Je gaat veel buiten wandelen, en hé wat voelt dat lekker! Je werkt ieder weekend in de tuin en je leert van alles over de flora en fauna. Waarom zit je eigenlijk nog binnen de rest van de week? Je bent nieuwsgierig en bekijkt cursussen voor hovenier en boswachter. Wauw, wat voelt dit goed. Begrijp je wat ik bedoel? Je bent meer dan bereid om je energie te steken in zaken die jij belangrijk vindt.

passie vinden

Oorzaken van luiheid

Een eerste stap om op zoek te gaan naar betekenis, is het het achterhalen van de oorzaak van de luiheid. Wanneer je luiheid ervaart door een gebrek aan betekenis, liggen depressieve gevoelens hier vaak aan ten grondslag. Stel dat je nu wel een motivatie hebt of had, maar dat je je toch lui voelt, dan zijn er nog 3 andere mogelijke oorzaken:

  1. Faalangst – Wat nou als je niet slaagt in jouw doel?
  2. Succesangst – Wat nou als je droom uitkomt?
  3. Angst voor hoge verwachtingen – Wat als men te hoge verwachtingen van mij heeft?

Cognitieve gedragstherapie zoals NLP kan helpen om deze oorzaken te achterhalen en aan te pakken.

Hoe vind je jouw zingeving?

Dan kun je nu op zoek naar jouw betekenis. Goede vragen kunnen je helpen om jóuw vuurtje te vinden. Vragen als:

  • Wanneer vergeet je de tijd? Ga je zelfs niet naar de wc, of vergeet je te eten?
  • Wat vond je als kind al super leuk om te doen?

Nu vind ik het droppen van deze vragen hier wel kort door de bocht. Mogelijk probeer je ze te beantwoorden en kom je uit bij een antwoord als ‘weet ik niet’ of ‘spelen in de zandbak, maar ik kan nu toch niet de hele dag in de zandbak spelen?’. Je loopt al snel vast, haalt je schouders op en gaat naar de volgende blog of terug naar social media. Pak het goed aan, en laat je bij deze vraag begeleiden door een coach waarmee je een klik hebt.

Dan had ik misschien nog steeds gedacht dat ik niet echt talenten heb, vrij passieloos ben en misschien zelfs een beetje lui…

Wat voor leven kies jij?

Ik ben degenen die mij uitgedaagd hebben om mijn vuur te vinden nog altijd heel dankbaar. Dankjewel aan degene die mij mijn ultieme droom liet beschrijven. Dankjewel aan degene die mij overhaalde om het eerste stapje te zetten. En dankjewel aan degene die met mij van deze droom een concreet doel maakte. Ik geniet hier nog iedere dag van. Als mij 2 jaar geleden die goede vragen niet gesteld waren, als ik niet uitgedaagd was om groter te dromen, dan had ik nu niet zo vol energie gewerkt. Dan had ik misschien nog steeds gedacht dat ik niet echt talenten heb, vrij passieloos ben en misschien zelfs een beetje lui… Ik gun iedereen wat ik nu heb. En ik vind het fantastisch om anderen te mogen helpen hun vuurtje te vinden.

Durf jij, met mij, te dromen? 💛

Gepubliceerd door Marlou Manders

Lifecoach